Årets Svenska Kvinna (ÅSK)

Skanör 11 april, 2006

Pressmeddelande

ÅRETS SVENSKA KVINNA 2006 –  TINA NORDSTRÖM

Vid SWEA Internationals årsmöte i Skanör den 10-11 april som samlade styrelseledamöter från hela världen utsågs Årets Svenska Kvinna och SWEAs tre Stipendiater för år 2006.

Tina Nordström blir Årets Svenska Kvinna 2006
Den mycket kända och glada och uppskattade mästerkocken Tina Nordström har utsetts till Årets Svenska Kvinna av SWEA International. I juryns motivering läser man att Tina får utmärkelsen "för sin speciella förmåga att med smittande matglädje sprida kunskap och inspiration, för att hon går nya vägar - förenklar och förnyar men ändå värnar om gamla mattraditioner, för sitt positiva sätt att förmedla kännedom om Sverige och svensk matkultur runt om i världen."

Tina Nordström som den 1 mars blev mamma har just nu mammaledigt men till hösten är hon tillbaks med en TV-serie om glad matkonst. De TV-program om "New Scandinavian Cooking" som hon gjort i USA hade ett otroligt genomslag och har också visats i Tyskland och i Frankrike och är nu på väg till Kina. Tina Nordström, 32 år, bor i Helsingborg i Skåne inte långt från det Ramlösa där hon


Tina Nordström

växte upp med skickliga restaurangföräldrar, som gav henne köksstimulans redan som liten. Väldigt ofta får hon frågan om vilken favoriträtt hon har och då svarar hon olika varje gång. "För det finns ju så mycket som är jättegott att äta", säger hon.

Det är fjortonde gången som utmärkelsen delas ut till kvinnor som gjort betydande insatser för att stärka banden mellan Sverige och andra länder. Tidigare Årets Svenska Kvinna är bl.a. arkitekten Maria Nyström Reuterswärd, VD:n för Svensk Form Ewa Kumlin, Drottning Silvia för Childhood Foundation, mecenaten Barbro S Osher och i fjol missionären i Sydafrika Dr. Ingrid le Roux.
Utmärkelsen delas ut vid SWEAs årliga Sverigemiddag, som i år hålls i Stockholm den 16 augusti.

Foto: Johan Paulin/SVT

För ytterligare information och bildmaterial kontakta SWEA International PR kommitté:
Ann-Marie Kjellander 0039 329 6152244 -mob
Eva Malm 08 180837, 070 2598840- mob
Ninni Pettersson Wästberg, 070 212 3284 - mob

Juryns motivering:

Kandidater till SWEAs Årets Svenska Kvinna skall vara en svensk kvinna vars bidrag inom kultur, mänskliga relationer, handel eller vetenskap, på ett markant sätt bidragit till att stärka banden mellan Sverige och ett annat land. Kandidaten behöver inte vara Swea.

SWEAs Årets Svenska Kvinna-kommitté rekommenderar kandidater till juryn med ledning av insända förslag. Juryn väljer en kandidat som sedan utses av SWEA Internationals styrelse till Årets Svenska Kvinna och presenteras vid den årliga Sverigemiddagen. 2004 utdelades utmärkelsen den 19 juni i samband med SWEAs jubileumsfirande i Stockholm.

Förutom äran får vinnaren en minnesgåva och en resa på Göta kanal skänkt av Rederi AB Göta Kanal. Pristagaren bjuds på Sverigemiddagen, hotell och resan dit.

xxx

Klicka på namnen och se vad utmärkelsen Årets Svenska Kvinna betytt för vederbörande!

ÅRETS SVENSKA KVINNA  1989 - 2005

1989 Ulla Wachtmeister as the wife of the Swedish Ambassador to the US for 15 years she was a champion for artistic expression, and ensured a prosperous cultural exchange between Sweden and the United States.
1990 Birgitta Wistrand Founder and president of Positiva Sverige, facilitating contacts between Sweden and foreign countries.
1991 - 1992 Ej utdelat  
1993 Anne-Marie De Geer  and Ingrid Croneborg-Bergman för sina insatser av humanitär hjälp till Estland. Deras initiativ har lett till ett stort hjälpprogram riktat till alla tre baltstaterna. 
1994 Lise-Lotte Lybeck-Erixon för sitt brinnande engagemang att levandegöra Drottning Christinas minne i Rom.
1995 Ingrid Karlsson startade The Ecole Reine Astrid i Bryssel.
1996 Ej utdelat  
1997 Ulla-Brita Palm för att hon skapat ett vårdcentrum för fattiga kvinnor och barn som bor vid soptippen i Quito, Ecuador. Här finns bl a läkarmottagning, kindergarten, duschrum, matbespisning och kurverksamhet.
1998 Dorothea Rosenblad för sitt arbete med organisationen “Abrahams Barn”.
1999 Kerstin Nordquist-Lane för sitt arbete med Swedish American Museum i Chicago.
2000 Maria Nyström Reuterswärd för sitt arbete kring NASAs Marsprojekt.
2001 H.M. Drottning Silvia för sitt arbete med att förbättra tillvaron för världens utsatta barn.  Drottning Silvia är grundare av stiftelsen World Childhood Foundation. 
2002 Eva Olofsson för sitt mångåriga arbete med att förbättra tillvaron för de mest utsatta barnen i norra Thailand.
2003 Ewa Kumlin som initiativtagare och projektledare för Swedish Style i Tokyo
2004 Barbro S. Osher för sina mångåriga, stora insatser för att aktivt stärka banden mellan Sverige och USA
2005 Dr. Ingrid le Roux för sitt långsiktiga och tålmodiga arbete i Kapstadens slum, för att ge utsatta människor möjligheter till ett värdigt liv.


 

Copyright © 1998 - 2006
SWEA International, Inc.
Last updated April 18, 2006
Contact Webmaster

Promotion of Swedish Culture and Tradition