"En av oss" - intervju

Tidigare intervjuer

September 2005

Möt SWEAs Framtidskommitté
 

Ni kanske har sett att det ibland i SWEA-Nytt står Framkom. Du kanske inte har undrat vad Framkom är, men vi tänkte ändå att vi skulle presentera oss och vad vi jobbar med.

SWEAs Framtidskommitté är en av SWEAs kommittéer som tillsätts av SWEA Internationals styrelse. Syftet med SWEA Framkom är att vara en tankesmedja för hela SWEA – på företagsspråk skulle vi nog kallas Affärsutveckling eller Strategisk Planering. Vi funderar på hur SWEA ska fortsätta att utveckla sig som organisation och hur vi kan bli ännu bättre. Sedan något år

har vi riktat in oss just på det här med medlemmar – Hur kan vi ta hand om våra medlemmar, hur kan vi bli fler och på så sätt förstärka vårt nätverk, hur kan vi göra det lättare att vara medlem och hur kan vi göra det ännu mer värt att vara medlem. Rent praktiskt innebär det att vi jobbar med program som Kontakt SWEA, medlemsförmåner, medlemsvärvning, Mosterprogrammet, ett förslag på hur en avdelning kan ta hand om sina nya medlemmar och inte minst SWEA-Guiden.

Framkom önskar att SWEA ska få fler medlemmar. Då kan vi genom ett ökat nätverk sprida ännu mer kunskap om Sverige och svensk kultur. Med fler medlemmar följer möjlighet till fler kontakter såväl i ditt privata liv som i ditt yrkesliv, här och nu eller efter en flytt till någon ny plats. Hur kan vi utveckla SWEA till att vara inte bara en social klubb som sprider kunskap utan en förening som också kan fungera som ett nätverk när det gäller arbete och affärer.

• Hur kan vi göra det lättare att driva en SWEA-avdelning?
• Hur blir vi fler i nätverket?
• Hur lär vi känna varandra bättre inom nätverket?
• Hur kan vi bli mer effektiva inom SWEA?
• Hur kan vi utnyttja webben för att utveckla SWEA?

Vi i Framkom brinner för att göra SWEA ännu bättre. Hör av er till oss, via e-mail: framkom@swea.org!

Tyvärr har vi i Framkom aldrig träffats samtidigt! Tack vare e-mail, telefon och telefonkonferenser går det dock att jobba tillsammans även om man inte bor på samma ställe.

Nedan en kort presentation av oss som ingår i SWEA Framkom:

Anette Nordvall, SWEA North Carolina.

Anette har alltid många järn i elden. Hon kör motorcykel, springer maraton, jobbar som ekonomi controller, personalansvarig, internationell konsult och pluggar till mäklare. Aktiv i SACC-styrelsen och agerar rektor och ordförande för svenska skolan i RTP. Har varit ordförande i NC. Även kallad för hon med håret – se bild! Gift med svensk man och två tonårspojkar som ska bli rockstjärnor. Bodde som barn i Lissabon och flyttade till USA 1994. Om det är någon som har vilda idéer så är det Anette. Uppväxt i Täby, Stockholm.

Cecilia Svensson, SWEA Malmö.

Sedan två år en ”hemvändare” efter att ha bott drygt fyra år i norra Italien, närmare bestämt i en liten byhåla utanför Modena. Var där medlem i SWEA Rimini. Jobbar på Tetra Pak med verksamhetsutveckling och trivs så bra med det att hon gärna sysslar med det även på fritiden. Mycket erfarenhet från produktutveckling och change management och gillar att tänka nytt och kreativt. Meckar gärna med bilar och drar bl.a. sitt strå till stacken med att bevara Sveriges kulturarv genom att renovera gamla SAAB-bilar. Gift med svensk man och två döttrar. Uppväxt utanför Lund.

Lena Powers, SWEA Seattle.

Bosatt i USA sen 1997och gift med en amerikan. Lärare egentligen men ägnar sig numera mest åt SWEA, svenska skolföreningen i Seattle och annat volontärarbete. Har fötterna på jorden och ser till att en del av oss andra i Framkom inte har för vilda idéer. Två barn, varav en dotter som vill bli skådespelerska. Har administrativt hand om SWEAs medlemsregister och om programmet Kontakt SWEA. Har varit ordförande i SWEA Seattle och även haft en del andra styrelseposter. Drev Plugghästprojektet under SWEAs jubileumsår 2004. Uppväxt i Stockholm.

Marilén Sjögren, SWEA Seoul.

Bosatt i Seoul Korea sedan 1997 som medföljande till svensk man. Jobbar som kontaktperson för blivande svenska adoptivföräldrar som kommer till Korea för att hämta sitt barn och till vuxna adopterade som reser tillbaka till Korea. Har varit medlem i styrelsen i sju år, sekreterare 1 år, programansvarig 4 år och ordförande 2 år. Marilén har en tonårig son. Uppväxt i Södertälje.

Monica Rabe, SWEA Virginia Beach,

som hon drog igång. Startade även SWEA Vietnam (som tyvärr vilar för tillfället pga för få medlemmar). Har jobbat med relocation för bl a Volvo och skrivit böcker om hur det är att flytta till och bo i andra länder. Initiativtagare till SWEA Guiden. Driver bl.a. företag med tillverkning av svenska hantverksprodukter som tillverkas i Vietnam. Vuxna barn som alla jobbar för stora svenska företag framförallt utomlands. Uppväxt i Falköping och Göteborg.
Har sagt: ”Genom SWEA har jag, liksom så många andra av mina medsystrar också utvecklat nya "personliga skott" som visat leda till en ny inriktning i livet. Jag har tillåtits skapa och utveckla många nya idéer - allt från juldekorationer till våra traditionella julbasarer till denna webbaserade internationella mötesplats, (SWEA guiden)”.

Sophie Roswall, SWEA Milano,

men bor i Bolzano i Dolomiterna. Har snart bott halva livet utomlands eftersom hon flyttade ut redan 1987. Pluggade till tolk-översättare på universitetet i Österrike, och gjorde bl.a. ett utbytesår i Frankrike på universitetet i Franche-Comté. När hon var riktigt ung arbetade hon som skidlärare i Österrike om vintrarna och på Summer Camps i USA om somrarna. Har de senaste åren arbetat med PR och marknadsföring för en privat handelskammare. Älskar olika språk och kulturer och gillar sport. Ska springa sitt första maraton i år. Är övertygad singel. Uppväxt i Kristianstad, Skåne.

Ulrica Kjell, SWEA Örestad,

är också en hemvändare. Har varit medlem även i San Francisco, Zurich, Washington DC och New York. Var ordförande i två år i Washington, en otroligt utvecklande tid. Medföljande först vid utflytt, men hittade sedan jobb inom telekombranschen med affärsutveckling i många olika former. Uppväxt i Stockholm men numera bosatt på ”landet” i nordvästra Skåne. Privatlivet går åt till att renovera en gammal lantgård, med mycket snickrande och murande.

Siv Svensson, SWEA London,

ordförande i SWEA International, är också med i kommittén. Hon är faktiskt med i alla kommittéer! Någon beskrivning av henne har vi inte tagit med här, eftersom hon är känd för oss alla!


Ulrica Kjell, Sept 1, 2005

STÄNG FÖNSTRET
 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 1998 - 2006
SWEA International, Inc.
Last updated September 03, 2005
Contact Webmaster

Promotion of Swedish Culture and Tradition